TurkZone ekibi İngiltere’de eğitim alan Türk öğrencileri bir araya getirmeyi amaçlıyor

Posted by

Türkiye’den çok sayıda genç yurtdışına eğitim almaya gidiyor. Özellikle lise ve üniversite eğitimi almak için ilk sıralarda tercih edilen ülkelerin başında Birleşik Krallık, özellikle de Londra geliyor.

Oksijen’den Elif Ergu Demiral’ın yazısına göre, Londra’daki üniversitelerin tercih edilmesinin nedenleri arasında İngilizce’nin ana dil olması, üniversitelerin kaliteli ve köklü eğitim ile araştırma imkanları sunması, dünyanın en çok kültürel çeşitliliğe sahip şehirlerinden biri olması ve Londra’da alınan eğitimin dünya çapında profesyonel ve akademik bağlantılar kurma fırsatları vermesi sayılabilir.

İşte Elif Ergu Demiral’ın köşe yazısı:

“DAYANIŞMA YAŞATIR”

Hemen hatırlatalım, 6 Şubat depreminden sonra “Dayanışma yaşatır” diyerek hem Türkiye’dekiler hem de yurtdışında Türkler tarafından kurulan tüm sivil toplum örgütleri, oluşumlar, platformlar seferber oldu. Hatta o dönemde kurulan bazı Whatsapp grupları artık platforma dönüştü.

6 Şubat depreminden hemen sonra hızla örgütlenen ve okudukları üniversitelerde yardım toplayan çok sayıda genç olmuştu. Londra ve çevre üniversitelerdeki Türk öğrencilerinin çabaları basında da yer bulmuş, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, University College London (UCL) Türk Öğrenci Birliği’nin deprem bölgeleri için düzenlediği kampanyayı bizzat ziyaret ederek desteklemişti.

Bundan 3 ay önce Londra ziyaretim sırasında tamamen tesadüfen Londra’daki yepyeni bir oluşumdan haberim oldu.

TurkZone, İngiltere’de eğitim alan Türk öğrencileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir topluluk. TurkZone Londra ve çevresinde farklı üniversitelerde okuyan Türk öğrencilerle iletişim kurmak, birlikte hareket etmek, üniversite hayatlarında öğrencilerin karşılaştıkları sorunları birlikte çözebilmek, staj ve çalışma hayatına başlama, şirketlerle iletişime geçme noktasında iş dünyasıyla gençleri bir araya getirmek gibi hedeflerle kuruldu.

Oluşumun kurulmasına öncülük eden 18 yaşındaki City, University of London öğrencisi Alanur Özokur ile iletişime geçtim. İstanbul’a geldikleri dönemde TurkZone olarak yaptıklarını ve hedeflerini dinlemek üzere buluştuk.

Kerem Özokur, Alanur Özokur ve Can Kımız TurkZone’u temsilen görüşmeye geldi.

Liseyi de İngiltere’de okuyan Alanur Özokur TurkZone’u kurmaya lise son sınıfta karar vermiş. Arkadaşı Kerem Gündüzkanat’la fikrini paylaşmış ve adım atmaya karar vermişler. Başta çok küçük bir grup kurup birbirlerine destek olmayı amaçlayan TurkZone sosyal ağlar sayesinde bir anda büyümüş.

Alanur Özokur 12 üniversitenin aralarında olduğu üniversite konsorsiyumunda 2 binden fazla Türk öğrenci olduğunu ve ilk hedefte bu konsorsiyumla iletişime geçtiklerini anlatıyor. TurkZone’un kurucularından Kerem Özokur da “Büyük Britanya diye bakarsak 2 binden fazla Türk öğrenci lise ve üniversite eğitimi alıyor. İngiltere’ye yerleşen Türk aileleri dışında da çok sayıda öğrenci var” diyor.

TurkZone İletişim Sorumlusu Can Kımız ise, “Sayı eskiden belli oranda artarken son 3 yılda katlanarak büyüyor” diye ekliyor.

Alanur Özokur öğrencilerin ilk geldikleri aylarda arkadaş ve çevre bulmakta zorlandıklarını, amaçlarından birinin de yeni gelenlerin yalnız olmadıklarını hissetmelerine yardımcı olmak olduğunu söylüyor.

TurkZone bir destek ağı ama aynı zamanda yaptığı etkinliklerle de gençleri sosyalleştirmeyi, buluşturmayı ve daha sonraki adımda ise gençler arasında dayanışmayı kuvvetlendirmeyi hedefliyor.

Kerem Özokur, UCL’deki Türk Öğrenci Birliği ile iletişime geçtiklerini, tek tek üniversiteleri gezerek TurkZone’un büyüdüğünü, ilk büyük etkinliklerini de 1,5 ay önce gerçekleştirdiklerini söylüyor.

University of Westminster öğrencisi Can Kımız, ilk etkinliklerine 65 öğrencinin katıldığını, ancak ağlarının hızla büyüdüğünü eklerken, hedefin öğrenciler okullarından mezun olduktan sonra da dayanışmanın devam etmesi olduğunun altını çiziyor. Can Kımız, Londra ve çevresine yatırım yapan çok sayıda Türk şirketi olduğunu, hedeflerinin öğrencilerle bu iş sahipleri, girişimciler arasında da ağ kurmak olduğunu vurguluyor. Kerem Özokur da “Başarılı girişimcileri etkinliklerimizde öğrencilerle buluşturmayı planlıyoruz” diyor.

TurkZone üyeleri en büyük zorluğun staj ve iş bulma noktasında olduğunun altını çiziyor ve yatırım yapan Türk şirketlerinin öğrencilere fırsat tanıması için çalışacaklarını söylüyor.

İngiltere, öğrenciler mezun olduktan sonra 2 yıl oturma izni veriyor, bu sürede öğrencilerin staj bulması ya da çalışması gerekiyor. TurkZone Londra ve çevresindeki öğrencilerle Londra’da yatırım yapan şirketleri buluşturan etkinliklere hazırlanıyor. Gençleri takip etmeye devam edeceğim. Yurtdışında yatırım yapan Türk iş dünyasının gençlerin sesini duymasını ve onlara şans vermesini dilerim.

Konsorsiyum üyesi okullar

-University College London

-Kings College London

-Imperial College London

-City, University of London

-The University of Oxford

-University of Exeter

-University of Nottingham

-Royal Holloway University of London

-University of Sussex

-University of Bath

TurkZone ekibi

-Kerem Özokur, kurucu üye

-Alanur Özokur, kurucu üye

-Kerem Gündüzkanat, kurucu üye

-Subutay Ata Akçalı, sosyal medya direktörü

-Kaan Can Kımız, iletişim direktörü

-Lal Tonguç, sosyal medya ekip üyesi

-Kutay Gençbay, sosyal medya ekip üyesi

-Kayra Kolbaşı, iletişim ekip üyesi

-Demir Dalkılıç, iletişim ekip üyesi

-Efe Ercan, iletişim ekip üyesi

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir